Un atac armat tragic a zguduit Muntenegru miercuri, când un bărbat înarmat, Aleksandar Aco Martinovic, în vârstă de 45 de ani, a împușcat mortal 12 persoane în orașul Cetinje, înainte de a încerca să-și ia propria viață. El a murit joi dimineața din cauza rănilor autoprovocate, potrivit autorităților. Acesta este unul dintre cele mai grave masacre din istoria recentă a țării balcanice, relatează Reuters.
Atacul a început în urma unei altercații într-un restaurant din Cetinje, unde Martinovic a ucis patru persoane. Ulterior, el a împușcat opt persoane, inclusiv doi copii, în alte trei locații. Conform poliției, atacatorul consumase alcool în exces și avea un istoric de posesie ilegală de arme. După altercația inițială, a mers acasă, a luat o armă, s-a întors la restaurant și a început să tragă. Patru persoane au fost grav rănite, una fiind în stare critică.
Forțele de ordine l-au încolțit în apropierea locuinței sale. Când a realizat că nu are scăpare, Martinovic a încercat să se sinucidă. Deși a supraviețuit inițial, a murit în drum spre spital, a explicat ministrul de interne, Danilo Saranovic.
Prim-ministrul Milojko Spajic a declarat trei zile de doliu național, descriind atacul ca o „tragedie teribilă”. Președintele Jakov Milatovic s-a declarat „îngrozit” de eveniment. Spajic a sugerat posibilitatea înăspririi reglementărilor privind armele de foc, menționând inclusiv o posibilă interdicție completă, deși această propunere ar putea întâmpina opoziție din cauza culturii armelor adânc înrădăcinate în regiune.
Balcanii de Vest, incluzând Muntenegru, Serbia și alte state vecine, rămân o regiune cu un număr mare de arme de foc în posesia civililor. Multe dintre acestea provin din conflictele din anii 1990 sau chiar din Primul Război Mondial. În ciuda legislației stricte, astfel de incidente tragice demonstrează riscurile continue asociate cu proliferarea armelor în zonă.
Incidentul, al doilea atac armat major din Cetinje în ultimii trei ani, lasă comunitatea locală și întreaga țară în stare de șoc. Promisiunile autorităților de a evalua legislația privind armele de foc reflectă o necesitate urgentă de a preveni astfel de tragedii pe viitor.