Președinta USR, Elena Lasconi, a participat miercuri la ședința coaliției proeuropene, unde a prezentat un ultimatum constând în opt cereri urgente adresate celorlalte partide.
Printre acestea se numără adoptarea bugetului pe 2025 până luni, demiterea șefului Autorității Electorale Permanente (AEP) și a conducătorilor serviciilor secrete, depolitizarea Curții Constituționale (CCR), precum și ca partidele să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis la finalizarea mandatului, urmată de preluarea interimatului de către președintele Senatului.
Lasconi a părăsit discuțiile după aproximativ un sfert de oră, declarând că partidele „nu au înțeles nimic din votul românilor” și că dialogul actual este unul „al surzilor”. Prima cerință a USR a fost adoptarea bugetului pe 2025 până luni, Lasconi argumentând că Guvernul a depășit termenul legal pentru depunerea acestuia. De asemenea, USR cere publicarea urgentă a notei de informare privind situația bugetului și nevoile de finanțare pentru anul viitor, pe care Guvernul a secretizat-o.
Ei nu au înţeles nimic din votul românilor. Practic, se încearcă acelaşi lucru, să ne facă acelaşi lucru şi noi să avem aşteptări diferite. Nu se poate aşa ceva. Am venit cu opt puncte, astăzi, care practic se regăsesc şi în programul de guvernare, pentru că mi s-a părut că în tot acest timp în care am discutat despre buget am văzut un dialog al surzilor, în sensul că nu ai cum să le promiţi oamenilor că faci lucruri pentru ei dacă nu te poţi asigura că ai bani pentru asta”, a spus ea.
Printre celelalte solicitări se numără demiterea președintelui AEP, Toni Greblă, organizarea unei comisii de anchetă în Parlament privind condițiile de organizare a alegerilor, demiterea conducerilor serviciilor secrete și crearea unui grup de lucru pentru reformarea legislației privind securitatea națională. USR solicită, de asemenea, depolitizarea CCR prin adoptarea proiectului de lege propus de partid, precum și emiterea unei ordonanțe de urgență care să stabilească baza fiscală pentru bugetul pe 2025.
Un alt punct controversat este cererea ca toate partidele din coaliție să solicite public demisia președintelui Klaus Iohannis la finalul mandatului său legitim. Lasconi a subliniat că, dacă Iohannis „are un pic de onoare”, acesta ar trebui să demisioneze, iar președintele Senatului să preia interimatul funcției prezidențiale. USR cere, de asemenea, un acord asupra alegerii unui președinte al Senatului care să asigure acest interimat.
Foarte important şi la asta am văzut că au strâmbat din nas toţi, ca toate partidele din coaliţie să ceară demisia preşedintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim. Dacă are un pic de onoare Klaus Iohannis îşi depune demisia iar preşedintele Senatului va fi preşedinte interimar al României”, a subliniat Lasconi.
Ultima solicitare vizează declanșarea procedurilor pentru referendumul „Fără penali”, susținut de peste un milion de cetățeni, și organizarea acestuia simultan cu alegerile prezidențiale. Întrebată dacă USR va rămâne în Guvern dacă cerințele nu vor fi respectate, Lasconi a declarat că partidele au afirmat că „au luat act” de solicitări și au un calendar stabilit pentru acestea, urmând ca decizia să fie luată în funcție de voturile din zilele următoare.