Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la comandamentul NATO din Bruxelles, a criticat amânările din procesul de adoptare a unui proiect de lege pentru interceptarea și doborârea dronelor intrate ilegal în spațiul aerian al României.
Bălăceanu a subliniat că proiectul de lege nu conține măsuri pentru dronele necontrolate (în derivă), care pot reprezenta un risc major pentru zonele populate. De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că nu sunt incluse reglementări pentru țintele simulate, acestea putând reprezenta o vulnerabilitate în sistemul de apărare al țării.
Militarii nu sunt ascultati în deciziile politice şi nu mă refer acum la masa celor în rezervă cu problematica noastră, cu mitingul din Piaţa Victoriei şi aşa mai departe. Vorbesc de cei în activitate, vorbesc de şeful Apărării. Să realizăm totuşi că după nouă luni de zile, pentru a îndeplini misiunea de doborâre a dronelor, e nevoie de amendamente la patru legi… Avem acum în procedură de transparenţă decizională fosta Lege 257 cu privire la modul de acţiune împotriva aeronavelor care intră neautorizat în spaţiul aerian al României. A mai fost în procedură Legea apărării, pentru că şi aici este o modificare, şi cred că vor fi modificate, plecând de la ceea ce prezenta şeful apărării, încă două legi de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării şi cea cu privire la regimul armelor şi muniţiilor. Legea este cea veche care avea precizări şi care sunt preluate privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care intră neautorizat în spaţiul aerian, dar avea referiri specifice la aeronavele pilotate, şi nu la modul de acţiune împotriva dronelor”, a explicat Generalul (r) Virgil Bălăceanu, şeful Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă şi fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei într-o emisiune la Prima News.
Bălăceanu a remarcat că întârzierea adoptării proiectului poate fi un semn al neglijenței față de problemele de securitate. În contextul escaladării tensiunilor din regiune, el a observat că atât legislația, cât și sistemele de apărare trebuie modernizate pentru a include tehnologia dronelor și pentru a pregăti armata pentru scenarii moderne. Totodată, generalul a criticat candidații la președinție, subliniind lipsa acestora de interes față de „reconstrucția Rezervei Armatei României” și necesitatea de a revizui serviciul militar. El speră că viitoarele administrații vor demonstra o mai mare responsabilitate în domeniul securității și apărării.
Ceea ce mă surprinde însă este că nu are prevederi cu privire la dronele în derivă. Noi trebuie să facem această distincţie. Sunt dronele în derivă care ar reprezenta pericolul cel mai mare pentru că ele apar în spaţiul aerian şi zborul lor nu mai este controlat. Datorită acţiunii apărării antiaeriene a ucrainenilor de pe porturile dunărene, traiectoria lor nu mai este controlată, au zbor dezordonat şi atunci pericolul de a cădea într-o zonă populată se menţine destul de mare. Am avut o asemenea situaţie, însă din fericire, a ajuns în Insula Marea Brăilei. Şi am avut o situaţie de pătrundere a unei drone care a intrat destul de adânc în spaţiul aerian al României, însă prezenţa n-a fost de lungă durată. A intrat şi a ieşit”, a spus generalul.
Ministerul Apărării a lansat recent în transparență decizională un proiect de lege ce permite doborârea dronelor neautorizate cu sprijinul aliaților, însă, potrivit lui Bălăceanu, este necesară o mai amplă implicare legislativă pentru a asigura protecția populației și a teritoriului României.