Secretarul de stat Raed Arafat a transmis, joi, instrucțiuni importante pentru reprezentanții săi din subordine, subliniind că, în condițiile codului roșu de caniculă care aduce și vijelii, este esențial să nu se permită accesul oamenilor în spații închise, stadioane sau la festivaluri. Arafat a subliniat riscul crescut asociat acestor fenomene meteo extreme, care pot include vijelii și vânt puternic, uneori anunțate prin alertă Ro-Alert.
În cadrul unei ședințe operative la Palatul Victoria, condusă de ministrul Afacerilor Interne, Arafat a insistat pe activarea grupelor operative și coordonarea integrată în zonele sub cod roșu pentru a reacționa rapid la orice situație necesită intervenție. El a cerut o atenție sporită la festivaluri, specificând că, în caz de cod roșu sau portocaliu cu grindină, inspectoratele pentru situații de urgență trebuie să ia măsuri pentru a proteja participanții și a preveni panicarea acestora.
Atenţie foarte mare la festivaluri. Rugămintea pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă unde sunt festivaluri, la sesizarea că există cod roşu sau dos portocaliu cu grindină, în timpul unui festival, să luaţi măsurile să ridicaţi expunerea oamenilor şi să nu existe situaţia în care oamenii să se panicheze şi să fugă să avem alte situaţii. Cum s-a întâmplat la un concert la Bucureşti, recent, a fost oprit când s-a anunţat cod roşu. Acest lucru vă rog să vi-l asumaţi, nu lăsaţi oamenii să intre, sub cod roşu, în spaţii închise, în stadioane. Riscul este foarte mare, mai ales după-amiaza, în cazul vijeliilor”, a spus Arafat.
Arafat a mai menționat implicarea ONG-urilor, precum Crucea Roșie, în verificarea și îngrijirea persoanelor izolate și singure, în colaborare cu autoritățile publice locale. De asemenea, a subliniat importanța clarității recomandărilor privind protecția copiilor și animalelor, accentuând riscurile expunerii la soare.
Referitor la riscul incendiilor, Arafat a insistat pe interzicerea focului deschis în zone împădurite și cu vegetație, și pe monitorizarea intensă, implicând și Salvamontul în supravegherea zonelor montane, mai ales în weekenduri când oamenii tind să facă focuri pentru gătit.
Atenţie la recomandări privind copii şi animale. Copiii, dacă sunt expuşi riscului de insolaţie, riscul este foarte mare. Recomandările date de Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să fie foarte clare către populaţie.
Nu foc deschis în zone împădurite, nu foc deschis în zone cu vegetaţie şi monitorizarea intensă. Implicat Salvamontul să monitorizeze în zonele montane, împădurite, mai ales sâmbătă şi duminică când oamenii vor ieşi şi vor folosi acest mijloc de gătire şi riscul de incendii este mare”, a completat Arafat.
El a dat exemple de acțiuni preventive, cum ar fi incendiul de la Zimnicea, unde elicopterul MAI a făcut numeroase aruncări de apă, și evacuarea unui cămin de bătrâni din Constanța din cauza unui foc de vegetație în apropiere, pentru a preveni situațiile de urgență.
În concluzie, Raed Arafat a subliniat necesitatea unei acțiuni proactive și a unei monitorizări stricte pentru a gestiona eficient problemele generate de valul de caniculă care afectează România.
La Constanţa s-a luat decizia, foarte bună, de a evacua un cămin de bătrâni de 160 de persoane (..) pentru că este un foc de vegetaţie care se apropie de cămin. Ca să nu avem o situaţie de evacuare de urgenţă, s-a luat decizia evacuării către o şcoală”, a mai spus Arafat, precizând că doreşte ca modul de acţiune să fie preventiv.