Luni, 20 mai, Galațiul și Constanța au fost cele mai afectate de bruiajul electronic declanșat de Rusia în estul României, conform unui avertisment emis de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență.
Marţi, 21 mai, spectacolul cu drone programat de Zilele Oraşului Constanţa putea fi anulat din cauza unor bruiaje interceptate în timpul repetiţiilor, notează observatornews.ro.
Potrivit avertismentului, Rusia perturbă sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS) în zona Mării Negre, afectând grav securitatea și funcționarea porturilor și operațiunile portuare. Aceste acțiuni reprezintă, de asemenea, un risc major pentru siguranța aviației și navigației maritime. Războiul electronic rusesc implică tehnici avansate de bruiaj (jamming) și spoofing, care pun în pericol integritatea sistemelor GNSS.
Pe 20 mai, harta interferențelor GPS publicată de website-ul „GPSJAM” arăta că Galați și Constanța se aflau în „zona roșie” cu o interferență GPS de peste 10%, indicând un nivel ridicat al bruiajului electronic rusesc. Bucureștiul, Ploieștiul și Iașiul erau în „zona galbenă”, cu un nivel mediu de interferență, împreună cu trei localități din Bulgaria: Russe, Varna și Burgas, notează puterea.ro.
În ultimele săptămâni, Galațiul și Constanța au fost constant vizate de aceste interferențe. De exemplu, pe 3 mai 2024, zonele de graniță, inclusiv Galați, Constanța și Iași, au fost afectate masiv de perturbările sistemelor de navigație aeriană. Similar, pe 2 mai 2024, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța erau „înroșite” pe harta interferențelor GPS.
Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române, a avertizat încă din septembrie 2023 despre pericolele pe care le prezintă aceste interferențe pentru navigație și a acuzat Rusia că obstrucționează comunicațiile GPS în zona maritimă română.
Comandorul Gabriel Goagă, șeful Structurii Planificare și Capabilități (A5) din partea Statului Major al Forțelor Aeriene, a precizat că, deși sistemele de navigație civile au fost afectate de bruiaj și spoofing în zonele Mării Negre și Dobrogei, sistemele de navigație militare ale aeronavelor naționale și aliate nu au fost afectate datorită utilizării unor sisteme avansate și redundante, reziliente la atacuri electromagnetice.