Autostrada A0, cunoscută și sub numele de Autostrada de Centură București, a avut Acordul de mediu revizuit semnat de către președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinariu.
Au apărut modificări în proiectul iniţial şi anume relocări de reţele utilitare, suprafeţe noi de defrişat, amplasare de panouri fonoabsorbante, modificări de soluţii constructive sau racordarea unor străzi la proiect, astfel încât oamenii să poată avea acces la proprietăţi. Mai mult decât atât, proiectul trebuia adaptat la condiţiile prevăzute în normativele actuale şi a necesitat, de asemenea, evaluarea adecvată pe situl ROSCI ROSPA Lacul şi Pădurea Cernica. Odată cu semnarea documentului, proiectul poate merge mai departe, astfel încât bucureştenii şi toţi cei ce tranzitează zona metropolitană a Capitalei să se bucure cât mai curând de o autostradă ocolitoare a municipiului Bucureşti, la standarde europene. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor susţin orice proiect de acest fel, menit să îmbunătăţească situaţia traficului şi starea mediului, în cursul anului trecut fiind semnate acorduri de mediu pentru sute de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres”, a declarat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.
Această revizuire a fost necesară din cauza unor modificări în proiectul inițial, cum ar fi relocarea rețelelor utilitare, suprafețe noi de defrișat și amplasarea de panouri fonoabsorbante. Aceste ajustări au fost efectuate pentru a adapta soluțiile tehnice la condițiile reale din teren și pentru a respecta normativele tehnice actuale.
Scopul proiectului este de a îmbunătăți condițiile de transport rutier în zona municipiului București, prin reducerea timpilor pierduți în trafic, fluidizarea traficului rutier, îmbunătățirea accesului spre și dinspre București și atragerea de investiții în zona din jurul Capitalei.
Autostrada A0 are o lungime totală de 100,9 km și trece prin județele Ilfov și Giurgiu, legând autostrăzile A1, A2 și A3. Traseul autostrăzii începe de la Autostrada București-Pitești (A1) și se termină la intersecția cu Autostrada București-Constanța (A2). Proiectul traversează mai multe localități, inclusiv 23 de comune în județul Ilfov și trei comune în județul Giurgiu.
Prin implementarea acestui proiect, se estimează că condițiile de transport rutier în zona metropolitană a Capitalei vor fi îmbunătățite semnificativ, având un impact pozitiv asupra traficului și a stării mediului înconjurător.