Ultimele stiri

Reţetă de mucenici extrem de pufoși și aromați

Sursă foto: Jamila Cuisine

Pe 9 Martie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfinţii 40 de Mucenici. Printre tradiţiile din această zi, se numără şi pregătirea celebrilor sfinţişori, aşa cum sunt cunoscuţi în unele zone ale ţării. Anul acesta, sărbătoarea nu cade în post, aşa că gospodinele pot pregăti o reţetă în care pot adăuga şi lapte sau unt.

Printre cele mai apreciate reţete, se numără şi rețeta Jamilei de mucenici moldovenești. Sunt extrem de pufoși și aromați, iar bine -cunoscuta bucătăreasă din mediul online vă garantează că vă veţi îndrăgosti de gustul lor.

Rețeta Jamilei de mucenici moldovenești.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg de faina
  • 450ml lapte
  • 20g drojdie uscată
  • 3 ouă
  • coaja de la o lămâie
  • 50ml ulei
  • 150g zahăr
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 lingură extract de portocală
  • puțină sare

Pentru sirop:

  • 400ml apa
  • 200g zahăr
  • 1 păstaie de vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală

Pentru decor:

  • 300g nuca măcinată
  • 300g miere

Mod de preparare:

  • Într-un bol suficient de mare, trebuie să pui laptele călduț, drojdia uscată, două linguri de zahăr, după care să amesteci totul bine cu ajutorul unui tel.
  • După aproximativ 5 minute în care compoziția s-a odihnit, trebuie să adaugi făina, restul zahărului, ouăle, uleiul, un vârf de sare și aromele. Se amestecă totul cu o lingură, iar ulterior aluatul se frământă cu mâna. Acesta va trebui să stea la crescut pentru aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Când este gata, trebuie să formezi biluțe mici și egale de aluat, pentru a forma, ulterior, mucenicii.
  • După ce ai modelat toate bilele în formă de 8 sau de infinit, trebuie să-i mai lași pe aceștia la crescut pe blatul de lucru timp de aproximativ 20 de minute. După acest timp, aluatul se unge cu ou, după care tava trebuie introdusă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 20-25 de minute.
  • La final, după ce sunt scoși din cuptor și până când se răcoresc puțin pe blatul de bucătărie, trebuie să te apuci de prepararea siropului.
  • Adaugă într-o oală apa, păstaia de vanilie, zahărul, coaja de portocală și de lămâie. Siropul se fierbe pentru aproximativ 5 minute, la foc mic.
  • Când este gata, trebuie să înmoi pe rând fiecare mucenic în siropul obținut, după care se ung cu miere și se tăvălesc prin nucă.

Poftă bună!

Alte articole

soare caldura canicula cod galben

24 mart. 2025 7.14 pm

Administrația Națională de Meteorologie estimează că vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în următoarea lună, cu temperaturi semnificativ mai ridicate în ultima săptămână a lunii…

17 mart. 2024 8.44 am

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la această oră, nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a vreunui eveniment…

14 feb. 2024 7.07 pm

Un tânăr de 20 de ani, instructor de înot la clubul Dinamo, a fost reţinut de poliţişti şi procurori pentru viol asupra unei fetiţe de şapte ani. Fapta s-a petrecut în incinta bazinului de înot,…

13 apr. 2025 9.43 am

Astăzi, creştinii ortodocşi sărbătoresc Floriile, Duminica Floriilor sau Duminica Vlăstarelor, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de…

03 dec. 2024 6.24 pm

Candidata USR în turul doi al alegerilor prezidenţiale, Elena Lasconi, afirmă într-un mesaj video către românii din diaspora că este sigură că nu îşi doresc un preşedinte care ameninţă că…

11 ian. 2024 10.53 am

România a devenit al 15-lea membru al Forţei pentru Sprijin şi Lovire a NATO (STRIKFORNATO), cel mai puternic grup naval în acest domeniu al Alianţei, a anunţat, joi, pe Facebook, ministrul Apărării,…