Ultimele stiri

Biden anunță că a ordonat lovituri în Yemen care au fost efectuate „cu succes”. Peste 60 de ținte au fost lovite – Liderul rebelilor: „Niciun atac nu va rămâne fără ripostă”

Sursă foto: X/@Osinttechnical

Președintele american Joe Biden a anunțat că a ordonat, joi, atacuri asupra unor ținte din Yemen având legătură cu rebelii Houthi și a spus că operațiunea a fost întreprinsă împreună cu Regatul Unit, cu sprijinul mai multor țări. Şeful Casei Albe a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.

Mai mulți oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării au declarat că au fost lansate atacuri cu rachete, din avioane, nave militare și dintr-un submarin, asupra unor obiective situate în zone din Yemen aflate sub controlul insurgenților huthi.

La operațiune participă și forțe militare britanice, în contextul în care Guvernul de la Londra avertizase militanții huthi cu o ripostă după recentele atacuri din Marea Roșie.

Conform unor surse locale citate de postul de televiziune BBC News, atacurile au vizat poziții islamiste din capitala Yemenului, Sanaa, și din Portul Hudaydah.

Au fost raportate cel puțin cinci explozii majore, fiind vizate sisteme logistice, instalații antiaeriene și depozite de armament, au declarat surse citate de agenția The Associated Press.

Biden: Este „riposta directă” la atacurile fără precedent ale militanților huthi

Președintele american, Joe Biden, a declarat că operațiunea militară a Statelor Unite și Marii Britanii este susținută de Australia, Bahrain, Canada și Olanda.

Au fost lansate cu succes bombardamente asupra mai multor ținte din Yemen utilizate de rebelii huthi pentru periclitarea libertății de navigație pe una dintre cele mai importante rute maritime din lume. Aceste bombardamente reprezintă riposta directă la atacurile fără precedent lansate de militanții huthi asupra vaselor comerciale care tranzitează Marea Roșie. (…) Aceste atacuri au periclitat personalul american, marinarii civili, au periclitat state partenere, comerțul și libertatea de navigație”, a afirmat Biden, potrivit Președinției SUA.

Mișcarea Huthi confirmă atacurile și amenință cu riposte

Mișcarea Huthi din Yemen, susținută de Iran, a confirmat atacurile și a amenințat cu riposte militare.

Asistăm la o agresiune americană, britanică și sionistă asupra Yemenului, cu raiduri asupra capitalei, Sanaa, asupra guvernoratului Hudaydah, asupra localităților Saada și Dhamar”, a declarat Abdul Qader al-Mortada, un reprezentant al militanților huthi.
„Niciun atac american nu va rămâne fără ripostă”, avertizase, la rândul său, Abdel Malik al-Houthi, liderul Mișcării Huthi din Yemen.

Forțele Aeriene americane și britanice au distrus peste 60 de ținte Houthi în Yemen

Într-un comunicat de presă emis de comandantul central al Forțelor Aeriene ale SUA, lt. generalul Alex Grynkewich, se menționează că forțele SUA și ale coaliției au efectuat atacuri asupra a peste 60 de ținte situate în 16 locații ale militanților Houthi din Yemen, joi seară.
Atacurile au implicat folosirea a peste o sută de muniții ghidate cu precizie și au vizat centre de comandă și control, depozite de muniție, sisteme de lansare, facilități de producție și sisteme radar anti-aeriene, conform afirmațiilor generalului Grynkewich.

El a subliniat angajamentul continuu față de partenerii din Orientul Mijlociu, având ca scop asigurarea apărării împotriva grupărilor de miliție sprijinite de Iran, inclusiv militanții Houthi, și contracararea amenințărilor la adresa securității și stabilității din regiune.

Zonele din jurul aeroportului din Hodeidah au fost lovite în loviturile comune de joi, au declarat anterior oficiali houthi.

Iranul condamnă loviturile asupra Houthi și avertizează SUA că acestea vor alimenta instabilitatea regională

Iranul a condamnat vineri loviturile comune ale SUA și Marii Britanii împotriva țintelor Houthi, numind atacurile militare „o încălcare clară a suveranității și integrității teritoriale a Yemenului” și „o încălcare a dreptului internațional”.

Într-o declarație, Nasser Kanani, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, a declarat că „atacurile deliberate nu vor avea alt rezultat decât alimentarea insecurității și instabilității în regiune”.

El a acuzat, de asemenea, SUA și Marea Britanie că se folosesc de lovituri pentru a distrage atenția de la războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza și a îndemnat comunitatea internațională să împiedice răspândirea războiului și a instabilității în regiune prin „reacții și acțiuni responsabile”.

Alte articole

27 feb. 2022 9.43 am

  Ucraina înființează o legiune “internațională” pentru voluntari din străinătate, a declarat duminică Volodimir Zelenski, potrivit BBC. “Aceasta va fi principala dovadă…

27 mart. 2022 12.27 pm

  Teritoriul separatist Lugansk, a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova, ar putea organiza în curând un referendum asupra aderării la Rusia, a declarat duminică liderul acestui…

24 feb. 2022 1.32 pm

  Ministerul Apărării Naționale a anunțat, într-un comunicat, că o navă militară a Rusiei, aflată lângă Zona Economică a României, deviază sau oprește toate navele comerciale care…

16 aug. 2021 3.45 pm

  Premierul Florin Cîțu a vorbit luni despre dosarul civil din SUA legat de un presupus împrumut nerambursat. „Sâmbătă a fost prezentat în spaţiul public un dosar în Statele Unite. M-am…

09 feb. 2023 3.18 pm

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 9-10 februarie 2023, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se va desfășura la Bruxelles, Regatul Belgiei, potrivit…

16 mart. 2022 10.57 am

  Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, se pronunţă, miercuri, în procesul deschis de Kiev care cere celui mai înalt tribunal al ONU să ordone Moscovei că înceteze…