Ultimele stiri

Sărbătoare mare astăzi – tradiții, obiceiuri și superstiții de Bobotează. Ce să NU faci în această zi

Sursă foto: Ziarul Lumina

Boboteaza sau Botezul Domnului face parte din seria celor 12 sărbători creștine importante și este sărbătorită pe 6 ianuarie și reprezintă o sărbătoare importantă atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru cei catolici. Această sărbătoare mai poartă numele de „Epifanie” sau „Arătarea Domnului”.

Semnificația sărbătorii

Ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul, iar catolicii sărbătoresc la 6 ianuarie Epifania, simbolizând anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirnă şi tămâie.

Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin.

Hristos se face cunoscut acum, la Botezul său în Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul, şi nu la naşterea Sa. Acum Botezătorul, care nu ştia cine este Hristosul, îl descoperă şi îl mărturiseşte. Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulţimilor. Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toţi cei patru evanghelişti.

Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat în Iordan de către Ioan, Sfântul Duh se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară ca fiind Fiul Său.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Bobotează

Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.

Bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește. Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul” se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca sa îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă.

La Bobotează se sfinţesc toate apele. Preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce, mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul.

Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat.

De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.

Fetele de Bobotează

Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi pun o rămurică de busuioc sub pernă.

Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.

În unele regiuni, integrarea femeilor recent măritate în comunitatea soțiilor se face prin udarea lor cu apă de la fântână sau de la un râu.

Sfințirea bucatelor

De asemenea, potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Astfel, sub faţa de masă se pune fân, iar pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare. Apoi, pe masă se aşază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac. Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinţi masa.

Tradiţia cere ca de Bobotează să se mănânce piftie şi grâu fiert şi să se bea vin roşu.

Ce să nu faci astăzi

Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe.

Totodată după Bobotează nu se spală cămășile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfințite.

În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

Alte articole

08 dec. 2024 2.21 pm

Horațiu Potra, un personaj controversat din peisajul militar și de securitate al României, a fost implicat într-un nou incident care atrage atenția publicului și autorităților. Șeful mercenarilor…

10 iul. 2024 4.17 pm

Premierul Marcel Ciolacu a discutat despre protestele legate de introducerea sistemului e-TVA, subliniind că aceste măsuri deranjează după 30 de ani de promisiuni neîmplinite și incapacitate de…

04 oct. 2023 7.49 pm

Valentin Illeș, vicepreședintele Federației Române de Dans Sportiv, s-a stins din viață marți, 3 octombrie, într-un accident cumplit produs în Ungaria. Avea doar 49 de ani. Accidentul s-a produs…

12 nov. 2024 5.43 pm

Proiectul de lege pentru achiziționarea a 32 de avioane F-35 intră în procedură de urgență pentru aprobare în Camera Deputaților, la solicitarea Guvernului României. Această achiziție face…

06 mart. 2024 6.33 pm

La data de 1 martie, în jurul orei 17.30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași au fost sesizați de către o femeie, de 43 de ani, cu privire la faptul că a fost amenințată de…

14 feb. 2025 11.03 am

Procurorii militari de la DNA desfășoară în prezent percheziții la Comandamentul Logistic Întrunit al Armatei, potrivit informațiilor furnizate de G4media.ro, care citează surse judiciare. În…