Ultimele stiri

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Semnificaţie – de ce este sărbătorită pe 1 Decembrie

Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României, moment important din istoria țării noastre, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918. Apoi s-au alăturat Banatul, Crișana și Maramureș şi, astfel, s-a creat un singur stat.

De ce Ziua Națională a României e sărbătorită pe 1 Decembrie

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate.  Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei).

Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat.De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.

Ziua Naţională, sărbătorită la 10 mai şi 23 august

Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august. Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Sursă: digi24.ro, descopera.ro, wikipedia.ro

Alte articole

30 nov. 2023 9.34 am

Astăzi, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la…

04 iun. 2024 10.32 am

Meteorologii au emis, astăzi, o avertizare cod galben pentru cea mai mare parte a Moldovei şi zona Carpaţilor Orientali. Se anunţă averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului,…

03 oct. 2024 8.20 pm

Specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă, joi, trei noi cazuri de infectare cu West Nile şi un deces, în ultima săptămână. De la debutul raportării, în 3 iunie,…

23 apr. 2025 10.59 am

Minivacanța de Paște s-a încheiat cu sute de amenzi pe șoselele din județul Timiș, acolo unde polițiștii rutieri au desfășurat o amplă acțiune de control a traficului. Aparatele radar au surprins…

24 feb. 2024 9.07 am

Unul dintre tinerii dispăruţi joi seară în lacul Razelm din judeţul Tulcea a fost găsit de localnici pe mal. Pompierii au reluat căutările pentru cea de-a doua persoană dată dispărută. În…

21 ian. 2025 1.19 pm

Emanuel Chifor, medic specializat în Medicină nucleară și Medicină de familie, a demonstrat că pasiunea pentru șah poate duce la performanțe remarcabile, chiar și în domenii complet diferite.…