Codul roşu de furtună , precum şi cel de viscol au măturat străzile din Constanţa şi au provocat pagube însemnate. Copaci scoşi din rădăcini, maşini avariate, acoperișuri ale blocurilor luate de vânt, cabluri rupte, panouri publicitare și indicatoare rutiere căzute. Acesta este bilanţul unor fenomene meteorologice care le-au dat bătăi de cap autorităţilor locale.
Chiar dacă au trecut câteva zile, urmările intemperiilor se mai văd încă pe străzi. Deşi Primăria ne dă asigurări că “echipele societăților care întrețin copacii, lucrează de dimineață până noaptea târziu”, pe unele străzi din oraş se pare că ajung odată cu Moş Nicolae. Să sperăm că nu cu Moş Crăciun. Şi cum există şi o minivacanţă, muncitul de dimineaţa până seara s-a pus pe pauză.
Furtunile au doborât şi peste 20 de stâlpi de iluminat, anunţă tot Primăria într-un comunicat. Nu ştim dacă angajaţii l-au trecut la numărătoare şi pe cel din Piaţa Unirii, din Constanţa. Acolo, vizavi de restaurantul cu specific german Bierhaus, zace la sol un stâlp de iluminat, cu toate cablurile pe afară. Acesta reprezintă un adevărat pericol pentru trecători care într-un moment de neatenţie se pot electrocuta.
La o simplă plimbare la pas prin Constanţa, se pot observa şi alţi arbori care nu au fost încă ridicaţi de pe străzi. Pe bulevardul Mamaia, intens circulat, se află şi acum rădăcina unui copac scos din pământ de vântul puternic. A fost încercuit cu o bandă de zici că a fost împodobit pentru Crăciun. Iar în jur dale şi mizerie, un peisaj cu care constănţenii s-au obişnuit de ceva timp.
Primăria Constanţa ne anunţă, însă, că s-au plantat arbori și arbuști sănătoși și rezistenți, în mai multe zone din municipiul Constanța, care să-i înlocuiască pe cei doborâţi de furtună.
Această inițiativă nu este doar o soluție la problema imediată, ci și o promisiune de angajament continuu pentru un mediu mai sănătos și mai rezistent la schimbările climatice.
În paralel , se intervine asupra copacilor care încă sunt înclinați și riscă să cadă, din zona unităților de învățământ, precum și asupra celor care blochează aleile de acces către blocuri, până când toți copacii vor fi ridicați din teren.
Vă rugăm să ne semnalați în continuare solicitările dumneavoastră legate de protejarea și îngrijirea spațiului verde.
Pentru informații suplimentare vă punem la dispoziție următoarele numere de telefon:
- Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055;
- Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922;
- Dispecerat Biroul Protecție Civilă– 0737552271.
Menționăm că programul dispeceratului municipalității este permanent!”, a transmis Primăria.