Ce citiți acum e ultimul review din seria restaurantelor cu specific turcesc din Constanta. Vreau sa fie spus de la început, ca sa înlătur niște dubii, câteva reguli pe care le urmez când scriu lucrurile astea.
- Niciodată nu anunț vizita la restaurant, pentru ca așa mi se pare corect in primul rând. În al doilea, probabil orice restaurant din Constanta, neobișnuit cu astfel de activitate, ar simți ca-l doare-n…nici acolo de vizita mea de studiu. Deocamdată.
- Caut sa comand, gust, testez feluri de mâncare cel puțin similare la restaurantele care își aroga un specific similar iar la celelalte, comand si testez fie ce considera ei ca au mai bun in meniu, fie ce consider eu ca ar trebui sa fie reprezentativ la nivel de specific sau tehnici de gătire, gust, prezentare.
- Nu sunt atotștiutor, sunt doar obiectiv.
Gata cu regulile, revin la ideea principala: Konak. Restaurant cu specific turcesc in Constanta, departe de centru si cumva intr-om zona obscura pentru astfel de stabilimente, vis-a-vis de Piața „La ruși” de niște ani buni de zile, sincer nu știu exact câți si nici ei nu împart informația asta pe site-ul de prezentare, Konak este, alături de Oz Demir, reprezentativ pentru ce înseamnă prezenta gastronomiei turcești in Constanta, acolo unde, gratie minorității turce de aici, e ca la ea acasă. Influentele bucătăriei de pe malul Bosforului in gastronomia Dobrogeană si nu numai sunt absolut incontestabile, de sute de ani încoace suntem întrepătrunși, câteodată mai cu forța dar mai ales natural, intr-un amestec de gust si savoare (lucruri diferite de altfel) care este absolut unic.
Konak te transpune, prin tot ce face, direct in restaurantele „normale” ale Istanbulului și păstrează cu constanță ceea ce știe sa facă bine, iar asta înseamnă sa ramai fidel atât specificului, cât si clientului prin nealterarea si adaptarea la el, clientul, așa cum fac mult prea multe restaurante de pe la noi, din dorința de cantitate (de clienți). Prea puțin sunt locurile in care „specificul” clientului tipic de Constanta nu a alterat gust, bune-intenții si începuturi bune. Exemple? Mult prea multe care se pierd pe drum, in praful denaturării.
ATMOSFERA. 9.5/10
Konak are in atmosfera ceea ce se poate numi kitsch superlativ, orbitor de oriental, modern, o Turcie a zilelor noastre care prin stilul asta orbitor rămâne in memorie. Interiorul cel mai frecventat e eminamente terasa, cumva închisă (spun cumva pentru ca acolo e permis fumatul), cu mese multe si înghesuite intr-atât de tare încât te simți ca un șoarece in labirint încercând sa ajungi la o masa „in spate” daca acolo ti-e hărăzit sa te așezi.
Pereții efectiv urla a verde de plante artificiale, multe si „ieftine”, verde LED care aproape alterează vizual si mâncarea din farfurie, canapele in culori vii, mese cu aspect marmorat fără sa fie marmura, vitrine luminate roz dar abundente in ceea ce ajunge in fiecare farfurie, dincolo de geamul lor regasindu-se mai toate cărnurile posibile așezate pe paturi de salata si pătrunjel atât de verzi încât ai senzația ca si ele, la rândul lor, sunt tot lumini de scena. Si ce scena! Spectacolul asta e pentru un adult pasionat de ceea ce oferă Turcia in materie de mâncare este ca un magazin de dulciuri pentru un copil. Mult specific in prezentarea asta apetisanta pana la salivare „in gol”.
Muzica ambientala turceasca, nu foarte tare, poți sa porți o conversație normala fără probleme, un televizor mare, comutat pe post turcesc. Ca peste tot, ospătari puțin-vorbitori de limba romana, regula conform cu care e bine sa nu comanzi tot la prima vizita a ospătarului rămâne valabila, altfel riști sa ti se umple masa de toate felurile in același timp. Toate astea se îmbină si creează un kitsch sublim, parte a culturii, pe care trebuie sa îl privești exact așa cum e: de un frumos aparte, in propria liga de frumusețe.
Masa are tot ce ii trebuie, inclusiv condimente specifice la discreție, sumac si fulgi de ardei iute. DA!
Nota mare se datorează autenticului, nu e 10 pentru ca e foarte înghesuit.
MENIUL 10/10
Un meniu la fel de stufos ca cel de la OZ Demir, abundent, spre deosebire de Oz Demir specialitățile sunt mai multe, iar alegerile de mâncare gătită sunt destule cat sa-ti încălzească si la propriu si la figurat sufletul, pentru ca mâncarea gătită turceasca e exact asta, soul food, iar cea de la Konak nu-l dezamăgește.
Ca aspect, aproape la fel ca la OZ Demir, ceva mai evoluat totuși, dar se simte frecventa răsfoirii, fără intenție de împrospătare din punctul asta de vedere. Poze expresive pentru majoritatea felurilor de mâncare, de cele mai multe ori conforme cu realitatea din farfurie, ceea ce este un mare plus!
APERITIV
Am testat Tavuk Corbasi, o selecție de gustări si un Lahmacun mic. Pe rând:
Tavuk Corbasi
O Supa de pui absolut potrivita pentru ziua friguroasa in care am ajuns acolo, o porție potrivita de căldură, gust intens de pui, cu cantități potrivite de legume si pui, „acrita” cu lămâie, ceea ce ii conferă o aroma absolut unica. Nu confundați cu a la grec, e limpede si lasă in urma un gust care, acompaniat de ardeiașii aia mici si iuți cu care vine, e greu de uitat. Cu gust, fără nevoie de niciun adaos de condiment, curajoasa.
Selecția de gustări.
Rar mi-a fost dat sa gust o selecție de gustări mai savuroasa decât cea de la Konak. Alegerea e abundenta, o puteți personaliza, am ales sa am încredere in ospătar si nu a dezamăgit. Vinete in trei forme, texturi si gusturi, iaurt aromat si un hummus absolut delicios.
Selecția de gustări si supa de pui, însoțite de pâine balon din partea casei. Sofra si Nazzar, luați lecții de ospitalitate de la Oz Demir si Konak!
Lahmacun.
Aici e marea discuție, disputa, competiție intre Oz Demir si Konak si după ce am spus ca Lahmacun la Oz Demir este pur si simplu fără egal, despre cel de la Konak pot sa spun ca se apropie, dar prea timid de ceea ce este cel dintâi, fără speranțe, deocamdată, sa-l egaleze. Chiar daca are gustul corect, alături de toate celelalte elemente printre care e de amintit faptul ca, la fel ca la Oz Demir este făcut in cuptorul pe lemne, nu reușește sa iasă din zona de bun spre foarte bun. Nu abunda in umplutura, nu uimește prin amestecul de condimente însă merita, doar la capitolul asta, locul 2.
FEL PRINCIPAL
Am comandat:
PATLICANLI KEBAB
Fără îndoială, amestecul de carne de vita si oaie condimentat spre perfecțiune, îmbrăcat cu haina unei vinete ținută pe grătarul cu jar din cărbuni exact atâtea miimi de secunda cat sa tinda spre perfecțiune, vă va face sa exclamați cu gura plina a satisfacție. Însoțirea cu ardei iute și roșii coapte pe același jar, desăvârșite cu alăturarea de pătrunjel și ceapa frecată cu sumac fac din preparatul ăsta o vedetă a bucătăriei de la Konak. Gust intens, suficient de înțepat pe cât ți-l dorești, cu toate aromele la locul lor, bine definite si extrem de bine echilibrate.
SAC KAVURMA
Sac Kavurma a fost pentru mine preparatul care, odată gustat, a pus definitiv Konak in fruntea listei când e vorba de a alege un restaurant cu specific turcesc in Constanța. Sac Kavurma la Konak e ceea ce aș putea numi o mâncare-vehicul, pentru că, indiferent dacă ai gustat același lucru pe malul Bosforului sau nu, simți transpunerea în mediul ăla. Totul la acest preparat urlă a autentic, de la amestecul de carne, la orez, legume, sos, prepararea impecabilă in materie de frăgezime, servire. Chiar si o singura îmbucătura, prima, e suficientă să nu mai mănânci în alta parte Sac Kavurma. Folosesc pozele lor pentru ca spre deosebire de alte locuri, reflectă realitatea.
DESERT
KUNEFE
DA! DA! DA! Aici exclamația e complet neexagerată, e exact ce au spus la unison ochii, nasul, gura atunci când, pe rând si împreună au simțit ce este kunefe la Konak. Cea mai mare diferență între acest kunefe si cam toate celelalte este pe lângă aromele perfect îmbinate, alăturarea kaymak-ului. Fără kaymak, kunefe nu e kunefe, iar Konak știe asta. Nu e smântână, nu e sos, nu e înghețată, nu e iaurt simplu, e kaymak! Chiar dacă nu vă place nimic altceva la Konak sau la specificul turcesc, desertul acesta poate fi, de sine stătător, suficient cât sa fiți de acord cu ce spun. Echilibrat, fără să te leșine cantitatea de zahăr, îndulcește prin caramelizare si însiroparea si uimește prin cremozitatea de la interior.
SERVIREA 9/10
Comunicarea relativ greoaie ca mai peste tot, însă cu mai multă atenție la nevoile clientului, promptă, cu zâmbet.
Am lăsat câteva bucăți de pâine balon pe masa, ca la toate celelalte. Au dispărut la prima vizită a ospătarului.
Concluzie:
Expresie desăvârșită a specificului, mustind a tot ce are mai bun de oferit Turcia, intr-un cartier al Constanței. Konak reușește și desăvârșește ceea ce alte stabilimente cu același specific doar ating, unele mai aproape, altele mult mai îndepărtat: să ofere autentic prin toți porii. Iar asta, reprezintă, cel puțin in ochii mei, ceva care merită să aibă coadă la intrare. Konak este, fără îndoială, cel mai bun restaurant cu specific turcesc din Constanța. Nu există ambasador mai bun pentru gastronomia turcească decât Konak în Constanța.
Așteptări versus realitate: 10/10
Medie Konak : 9.6/10
Conținutul acestui articol nu este plătit, acesta nu este un advertorial și reprezintă doar o opinie, a mea. Restaurantele pe care le vizitez nu știu de venirea mea înainte să se întâmple, sunt un client absolut obișnuit.
Pe mine mă găsiți aici: https://www.facebook.com/emilmihailtatu/