Ultimele stiri

LA GRISHA – punct gastronomic din Ghindărești, amplasat într-o casă tradițională lipovenească

Specialități pescărești locale, rețete lipovenești de familie

Familia Matei, în fața casei lipovenești din Ghindărești

 

Pe 28 august 2022, credincioșii de rit vechi din Ghindărești (în limba rusă: „Novoseolki” sau „Novinkoe“, adică „Satul nou“), cu mic, cu mare, au sărbătorit Sfânta Maria la biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din localitate.

În această zi de sărbătoare ortodoxă, femeile și fetele se îmbracă cu fuste lungi tradiționale și, obligatoriu, cu capul acoperit cu batic.

Bărbații poartă, de asemenea, haine tradiționale. Chiar și copiii sunt îmbrăcați cuviincios, în haine de sărbătoare. Fiecare poartă câte un brâu (pois) cu care se încinge la mijloc, despre care se crede că face legătura dintre trup și suflet. Totul se face conform tradiției și obiceiurilor vechi de sute de ani, care, pentru rușii-lipoveni, sunt ca o lege ce trebuie respectată întocmai, fără nicio abatere.

Ghindărești este o comună aflată la circa 85 de km de Constanța, situată în partea de nord-vest, pe malul drept al Dunării, în amonte de orașul Hârșova.

Din populația de circa 3.000 de locuitori, peste 95% sunt ruși-lipoveni, aici fiind o comunitate compactă de ruși-lipoveni, una dintre cele mai mari din România, oameni ospitalieri, veseli, harnici și pricepuți, mai ales la pescuit și prepararea bucatelor specifice, degrabă „cu dezlegare” la cântece (interpretate cu vocea sau la instrumente) și dansuri mai vechi sau mai noi.

Viața rușilor-lipoveni din Ghindărești se desfășoară, în principal, în jurul Dunării, la biserică și acasă, în familie.

În localitate sunt două biserici în aceeași curte: biserica veche „Înălțarea Domnului”, numită și „biserica de vară”, și biserica mică – „Botezul Domnului”, numită și „biserica de iarnă”.

Prezența echipei CONSTANȚA TV la Ghindărești a fost prilejuită de inaugurarea  Punctului Gastronomic Local LA GRISHA.

Trebuie precizat că elaborarea cadrului administrativ pentru funcționarea Punctelor Gastronomice Locale a fost demarată – în anul 2016 și finalizată în anul 2019 – de Asociația „Ivan Patzaichin”, aparținând celebrului canoist român de etnie lipoveană.

Punctul Gastronomic Local (PGL) a fost conceput pentru a oferi gospodăriilor din mediul rural posibilitatea de a putea primi turiști la masă, într-un mod mai simplu, fără fiscalizare excesivă, contribuind astfel la dezvoltarea zonelor rurale respective, deci acestea reprezintă o noutate pe harta gastronomică a României.

PGL-urile servesc mâncare tradițională, conform zonelor specifice geografice în care sunt amplasate, totul fiind pregătit din ingrediente proaspete, provenite din gospodăria proprie sau de la producători locali. PGL-urile pot primi un număr limitat de persoane la masă (12) iar meniul este, de asemenea, restrâns.

Există mari și justificate speranțe că inițiativa înființării acestor Puncte Gastronomice Locale „să prindă” la public, fiind o oportunitate excelentă de dezvoltare pentru mediul rural, pentru zonele cu un cadru natural bogat și potențial turistic, așa cum este comuna Ghindărești.

La GRISHA este unul dintre puținele Puncte Gastronomice Locale din Dobrogea și al doilea din județul Constanța, fiind amplasat într-o casă tradițională lipovenească recondiționată, aparținând familiei Matei.

Casa a fost construită în anul 1943 de către Vasile și Paraschiva Matei și recondiționată în 2021 – 2022 de către urmași, respectând stilul arhitectural lipovenesc, cu tâmplărie dantelată și culorile alb-albastru. Aceasta reprezintă prima recondiționare a unei case lipovenești din Ghindărești și se constituie nu numai un exemplu, ci și o încurajare pentru păstrarea arhitecturii tradiționale atât pentru locuitorii din Ghindărești, cât și pentru alte comunități de ruși-lipoveni din țară.

LA GRISHA se pot consuma cunoscute specialități pescărești, pregătite după rețete lipovenești de familie și nu numai:
– icre, pește afumat, pește marinat, lacherdă de scrumbie, zacuscă etc.;
– borș de pește, storceag;
– saramură cu ardei copți și mămăligă, plachie, crap pe varză, șalău la tigaie, pește prăjit cu mujdei etc.;
– Desert: vareniki, plăcintă, prăjitură cu fructe de sezon.

Totul este pregătit în gospodăria proprie, cu ingredientele provenite de la pescari și producători locali.

Gazdele precizează că, pentru vegetarieni sau persoane care nu consumă pește, se pot pregăti, la cerere, și mâncăruri pe bază de pui de țară și/sau legume.

LA GRISHA promite să ofere, pe lângă o experiență culinară autentică, și ocazia de a cunoaște tradițiile specifice comunității locale și de a petrece câteva ore în natură, pe malul Dunării.