Mai multe persoane au protestat, vineri, în fața Consulatului Rusiei de la Constanța, împotriva invaziei ruse din Ucraina. La eveniment au participat, printre alții, profesori de la Facultatea de Istorie și Științe Politice de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, dar și oameni de cultură.
Oamenii au afișat mai multe mesaje, cum ar fi:
„Eliberați Ucraina!”, „Aveți sânge nevinovat pe mâini”, „Putin, nu uita, istoria nu prescrie crima!”, „Respectați democrația”, „Russian ship go f### yourself” sau „Putin, you filthy animal!”
„Am venit împreună cu câțiva cunoscuți ca să protestăm față de agresiunea Rusiei față de Ucraina. Ucraina este un stat independent, recunoscut de comunitatea internațională, cu un regim democratic și am vrut să protestăm în fața Consulatului Rusiei la Constanța, pe de o parte, pentru a semnala valorile în care noi credem. Europa de după al Doilea Război Mondial nu a a mai cunoscut o astfel de acțiune violentă. Am venit să ne solidarizăm cu poporul ucrainean, cu colegii noștri universitari, cu studenții din Ucraina. Acesta este mesajul nostru pe care îl putem exprima față de aceștia”, a transmis conf.univ.dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Daniel Citirigă a spus, totodată, că vor mai exista astfel de acțiuni, pentru a trage un semnal de alarmă față de decidenții din Europa, care „ar putea să intervină mai ferm în aplicarea sancțiunilor față de Rusia”.
„Sigur, dacă agresiunea Rusiei continuă putem să tragem în continuare un semnal de alarmă și față de decidenții din Europa care, considerăm noi, ar putea să intervină mai ferm în aplicarea sancțiunilor față de Rusia pentru a se putea încheia mai repede această crimă împotriva civililor ucraineni”, a completat istoricul.
Acesta a mai precizat că este greu de spus, în acest moment, cum va evolua situația din Ucraina.
„Este greu de spus. Noi, istoricii avem probleme și cu trecutul, dar este cert că ceea ce practică armata rusă și guvernul Federației Ruse, în frunte cu președintele Vladimir Putin, nu intră în logica statelor civilizate europene, și de aici este foarte greu de anticipat ce se poate întâmpla. Noi sperăm să se revină la o Ucraină liberă, independentă, suverană. Legile trebuie să domnească în Europa, nu armele și violența”, a concis Daniel Citirigă.