O întrebare care pe unii s-ar putea să îi deranjeze și îi va determina să se ridice din comoditatea oferită de fotoliul de acasă, într-o scârbă caracteristică și să spună „sunt toți la fel”. Alții s-ar putea să atace direct modul în care este definit conceptul de normalitate și să ne explice cum, de fapt, e un boicot împotriva sistemului și cum în spatele votului se află o mafie secretă obscură și oricum „iese cine trebuie”.
Cert este un singur lucru: dacă nu mergi la vot pentru că nu vrei ești parte a problemei, nu soluția acesteia. Mai mult decât atât, pot afirma cu toată inima că nu ești un cetățean modern sau normal și că ești una dintre cauzele pentru care suntem fruntași în Uniunea Europeană doar la lucruri rele (de genul adolescente însărcinate, consumul de alcool etc.).
E okay, înțelegem faptul că ai fost dezamăgit de actuala clasă politică, și eu am fost. Totuși, dacă nu ieși la vot și dacă nu îi alegi pe cei care te reprezintă, cei care te-au dezamăgit vor continua să fie la cârma țării, iar tu tot nemulțumit vei fi, tot vei vrea să pleci din țară, iar situația va rămâne aceeași. Observi problema?
„Da’ n-am cu cine să votez că-s toți la fel și niciunu’ nu mă reprezintă”. Okay, aici există două cauze posibile pentru care ești atât de supărat și le vom rezolva împreună ca să nu te mai irite așa tare.
Prima cauză ar fi faptul că nu te informezi destul. Uită-te pe angajamentele partidelor, uită-te pe listele fiecărui partid și vezi de cine îți place, citește presă (dar aia liberă, nu aia care face propagandă diferitelor partide), informează-te! Dacă, totuși, ești mult prea ocupat să faci asta, întreabă un prieten „Auzi, tu cu cine votezi? Aha, de ce?”. Roagă-l să îți explice în 3 minute cu ce partid votează și de ce partidul ăla e mai bun decât celelalte 100. Dacă ești de acord cu el, votează partidul respectiv, dacă nu, întreabă alt prieten. Uite așa, ai găsit cu cine să votezi în mai puțin de 10 minute.
A doua cauză ar fi că efectiv niciun partid nu te mulțumește, ocazie cu care îți urez un călduros „Bun venit în democrație!”. Formează-ți un partid și adună oameni care gândesc la tine. Nu te strâmba la rândurile de mai sus, poți să o faci. Uită-te în jur, sunt destule partide relativ noi care au reprezentanți în primării, consilii locale, consilii județene etc. Tu de ce nu?
Acestea fiind spuse, drag cititor, ieși la vot! Nu e o fiță, nu e un moft, contează și este dreptul tău. Dacă te gândești că nu contează votul tău, gândește-te cum ar fi să aleagă altcineva pentru tine ce mașină conduci, cu cine te căsătorești, casa în care stai și așa mai departe. Ceva de genul se întâmplă și când alegi să nu mergi la vot, doar că nu te afectează doar pe tine, ci pe aproape toți locuitorii țării.
Articol scris de David Niculae – Vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța